ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ögonlaser - Allt om FS-LASIK ögonlaser
Ögonlaser - En hel del om ögonkliniker och ögonlaser
FS-LASIK ögonlaserbehandling

Mer om Ögonlaser

FS-LASIK, FemtoSecond Laser Assisted In Situ Kkeratomileuisis, använder mycket korta laserpulser vilket gör att det med högre precisiongår att styra hur djup lasern ska skära i ögat. FS-LASIK är oftast den ögonlasermetod som är mest varsam mot ögat. Lasern som används vid denna typ av ögonoperation belönades också med Nobelpriset i Fysik år 2018.

Fördelarna med FS-LASIK är att den båda är smärtfri och läkprocessen är kort. Denna metod för ögonlaser är att föredra men den passar inte alla typer av synfel och ögon.

En ögonoperation med FS-LASIK går till på följande sätt:

  • Ögonlasern skär ut ett lock i hornhinnans yttre skikt.
  • Locket i hornhinnan viks försiktigt bort.
  • Synfelet korrigeras med hjälp av ögonlasern på ögats främre del.
  • Hornhinnans lock viks tillbaka till samma plats som tidigare.
  • Behandlingen är färdig.


Efter en behandling med FS-LASIK kan de flesta se bra och kan börja jobba som vanligt dagen efter operationen men en ett återbesök på ögonkliniken görs också dagen efter operationen. FS-LASIK är den tryggaste, lindigaste och snabbaste av alla operationer med ögonlaser. Tyvärr passar inte denna metod för alla.

Biverkningar och komplikationer med FS-LASIK

Mer om Ögonlaser

Det är inte så vanligt med några större biverkningar eller komplikationer efter en operation med FS-LASIK. Det som kan förekomma är att synfelet korrigerats lite för mycket, ögonen blir torra under en period eller viss astigmatisk brytning kan uppstå.