ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ögonlaser - Linsbyte med RLE-metoden
Ögonlaser - En hel del om ögonkliniker och ögonlaser
Linsbyte - RLE

Mer om Ögonlaser

RLE, Refractive Lens Exchange, är inte en ren laserbehandlingsmetod utan innebär ett linsbyte. RLE är i grunden samma metod som används vid behandling av gråstarr och är den vanligaste ögonoperationen i världen.

Denna metod kallas även CLE Clear Lens Extraktion och skillnaden är att CLE kallas det när man sätter dit en monofokal lins och RLE kallas det när man sätter dit en multifokal lins. Oftast kallas båda metoderna RLE.

Ögonlinsbyte passar bäst för de personer som är i 40-årsåldern och drabbats av ålderssynthet då ögats lins börjat bli stel och oelastisk. Många som har ålderssynthet använder läsglasögon. För de flesta yngre passar en behandling med ögonlaser bättre än ett linsbyte.

Linsbyte kan korrigera att från närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. Linsbyte med RLE är smärtfritt och tar inte längre tid är en kvart att genomföra per öga. De flesta kan börja jobba direkt efter operationen och risken att få grå starr är också undanröjd.

Innan en RLE-operation kan du ha burit linser fram till dagen innan behandlingenLinser vid RLE-Linsbyte

Det finns flera olika linstyper som används vid RLE-operation och dessa linser är anpassade individuellt till ditt synfel

Monofokala linser

Mer om Ögonlaser

Monofokala linser är den enklaste typen av linser. Dessa linser är som det låter mono, d.v.s. det ger dig en fast fullgod syn på ett avstånd, nära eller långt bort. Eftersom du oftast vill kunna se på båda avstånden så får höger och vänster öga olika fokusavstånd och detta kallas monovision.

Det kan kännas lite konstigt med monovision i början och vissa har svårt att anpassa sig till detta, framför allt de som har ett dominant öga. Därför bör du testa detta med hjälp av linser under en period på 1-2 månader först.

Multifokala linser

Med multifokala linser kan man få bra syn på både nära och på långt håll med båda ögonen. Dock kan vissa egendomliga ljusspridningsfenomen uppstå kring lampor i mörkare miljöer men detta försvinner delvis för de flesta.

Astigmatiska linser

Med en astigmatisk lins kan brytningsfel i hornhinnan korrigeras. Den astigmatiska linsen anpassas efter just dina ögon och finns både som monofokal och multifokal.

Biverkningar vid RLE-behandling

Vid en RLE-behandling kan viss halos, reflexer och ringar kring ljuskällor uppstå. Vissa kan också uppleva sämre mörkerseende men ofta är detta övergående.

Omkring ¼ behöver korrigera synen efter en RLE-behandling med hjälp av ögonlaser.

Cirka en på hundra kan drabbas av näthinneavlossning vilket är allvarligt och opereras akut. Detta kan permanent påverka synen negativt.

Den gula fläcken kan svullna hos en på hundra vilket kan leda till sämre syn men detta brukar vara övergående. För att förebygga svullnader ges ögondroppar.