ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ögonlaser - Process för Ögonlaseroperationer
Ögonlaser - En hel del om ögonkliniker och ögonlaser
Process för att ögonlaserbehandlingar

Process för Ögonlaser

Många undrar hur det går till när man ska genomgå en behandling med ögonlaser. För att genomgå en operation med ögonlaser ska du vara 18 år, din syn ska vara stabil och du får inte ha någon ögonsjukdom. Normalt går det att med ögonlaser behandla när- & översynthet från -10 till +5 men även brytningsfel (astigmatism) ned till -6.

Inledande undersökning

Som ett första steget är att genomgå en förundersökning hos ögonkliniken där en specialutbildad optiker undersöker dina ögon och föreslår den typ av ögonlaser som passar dina ögon bäst. Vid detta tillfälle ska du också kräva att få all information om den valda behandlingstekniken och dess för- & nackdelar.

Att du gör en förundersökning innebär det inte att du behöver fullfölja hela processen med en ögonoperation. Det som görs under förundersökningen av dina ögon är att ögonen först och främst är friska och ögats inre tryck. Även ditt synfel mäts och analyseras samt att det kontrolleras att synfelet är stabilt. Dessutom mäts hornhinnande topografi och tjocklek så att lämplig behandling kan föreslås.

Beslut om ögonlaserbehandling eller annan ögonoperation

För att kunna genomgå en operation med ögonlaser bör du ha ett synfel mellan -10 och +5 behandla men även astigmatism ned till -6 kan behandlas. Ögonen måste också vara helt friska.

Vilken metod (ögonlaser eller annan) som passar bäst bestäms efter förundersökningen

Innan undersökningen av dina ögon

Du ska inte ha använt vanliga kontaktlinser den senaste veckan innan förundersökningen. Ifall du har dygnet-runt-linser ska inte dessa ha använts de senaste 2 veckorna.Behandling med ögonlaser

Behandlingarna varierar beroende på vald ögonlasermetod. Alla behandlingar med ögonlaser går mycket snabbt, normalt mellan 5 sekunder och 2 minuter per öga. För vissa typer av ålderssynthet kan en behandling ta upp till 20 minuter för varje öga.

Du får en lugnande tablett oftast innan en ögonlaserbehandling Att genomföra en operation med ögonlaser är helt smärtfritt och mycket säkert. De flesta kan gå till arbetet dagen efter ögonoperationen och ofta utan glasögon eller linser men det beror till viss mån på vilken typ av ögonlasermetod som använts.

Dock kan en del biverkningar eller komplikationer uppstå. Du bör undvika att klia eller gnugga dig i eller runt ögonen efter en ögonlaserbehandling.

Efter en ögonlaserbehandling

Efter en ögonlaserbehandling

Det första du ska tänka på är att du kan vara lite trött efter ögonlaseroperationen p.g.a. de lugnande tablett du fått. Du ska inte heller vidröra eller störa dina ögon och även använda ögondropparna enligt doktorns ordination.

Efter en operation med ögonlaser genomgår du ett antal uppföljningar där dels dina ögon undersöks efter ögonlaserbehandlingen och även uppföljningskontroller där hornhinnas läkprocess kontrolleras samt hur din synskärpa förbättrats.

Vid ögonlaser behandlingar varierar antalet återbesök och när återbesöken kommer men normalt är första återbesöket efter 2-5 dagar, och andra besöket efter 2-3 veckor. För att vara helt säker på att läkprocessen gått bra och att synen är korrekt korrigerade finns även återbesök efter 2-3 månader och vid årsdagen av ögonlaseroperationen.

När du återfått fullgod syn kan du också skicka ett synintyg från din ögonläkare till Transportstyrelse så att de kan stryka kravet på glasögon i ditt körkort.