ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ögonlaser - Korrigera ditt synfel med Ögonlaser
Ögonlaser - En hel del om ögonkliniker och ögonlaser
Typer av synfel som kan korrigeras med ögonlaser

Synfel som kan korrigeras med ögonlaser

För att genomgå en behandling med ögonlaser bör ditt synfel vara relativt stabilt vilket det brukar vara i övre tonåren. Det finns många typer av synfel som kan korrigeras med som t.ex.:

  • Ålderssynthet
  • Översynthet
  • Närsynthet
  • Astigmatism

Åldersynthet

I 40-årsålder börjar armarna krympa på många personer så istället för att utsättas för en smärtsam armförlängningsoperation har forskarna utvecklat behandlingar med hjälp av ögonlaser som korrigeras synen anpassat till de korta armarna.

Nästan alla personer som börjar behöva läsglasögon glasögon i 40-50 års åldern är ålderssynts. Åldersyntheten beror på att flexibiliteten i ögats lins minskar och klarar inte att förändra form så att den båda kan fokusera på en punkt långt bort och nära. Även om synfelet inte är så stort krävs glasögon vilket kan vara irriterande för den som inte är van glasögonbärare. En den ålderssynta kan behandlas med ögonlaser men det fungerar inte på alla.

Det vanligaste att korrigera synfelet med en RLE-operation, Refractive Lens Exchange vilket ger dig bra syn direkt på nära och långt håll. Vissa med ålderssynhet rekommenderas en ögonlaseroperation med LASIK eller LASEK.Översynthet eller Långsynthet

Översynthet, hyperopi, orsakas av att ljusets fokus hamnar bakom näthinnan vilket kan korrigeras med glasögon som är konkava. Dessa glasögon blir som förstoringsglas vilket kan ge ögat och ansiktet ett lite annorlunda utseende och därför vill många översynta korrigera brytningsfelet med hjälp av ögonlaserbehandlingar.

Översynthet kan oftast korrigeras med ögonlaser så som LASEK eller LASIK.

Närsynthet

Närsynthet

Närsynthet, myopi, drabbar främst yngre personer och närsyntheten stabiliseras i övre tonåren. Därför kräver många ögonkliniker att du ska vara minst 18-20 år för att operera ögonen med ögonlaser. Närsyntheten påverkas till viss mån av mycket tittande på nära håll som att läsa böcker eller sitta framför datorn.

Närsynthet är det vanligaste synfelet som åtgärdas med ren ögonlaser, antingen LASIK, LASEK.

Astigmatisk

Astigmatism kallas också brytningsfel eftersom ögat inte bryter på samma sätt i alla punkter. Dessa innebär att ljuset aldrig koncentreras till en enda punkt eftersom hornhinnan och linsen i ögat kan liknas vid amerikansk fotboll. En astigmatisk person har aldrig fullgod syn på något avstånd.

En astigmatisk person behöver inte vara varken när- eller översynt men är oftast även något av dessa. Om inte astigmatismen är för stor kan detta korrigeras med LASEK eller LASIK.